Obvestila

Vabilo: 6. biološki večer - Manica Balant - Projekt WECANN: Interdisciplinarni pristop pri odkrivanju skrivnosti divjih populacij konoplje (Cannabis sativa L.) - 16.3.2022

Vabilo: 6. biološki večer - Manica Balant - Projekt WECANN: Interdisciplinarni pristop pri odkrivanju skrivnosti divjih populacij konoplje (Cannabis sativa L.) - 16.3.2022

od Martin Senič -
Število odgovorov: 1

Pozdravljeni,

sporočam vam, da bo v sredo 16. 3. 2022 ob 19.00 izveden letošnji že 6. biološki večer. Tokrat bo svoje znanje z nami delila Manica Balant, doktorska študentka Univerze v Barceloni, ki bo izvedla predavanje z naslovom Projekt WECANN: Interdisciplinarni pristop pri odkrivanju skrivnosti divjih populacij konoplje (Cannabis sativa L.).

Dogodek bo zopet potekal zgolj v spletni obliki. Spremljate nas lahko na povezavi: http://upr-si.zoom.us/j/82928932580. Vabim vas, da se nam pridružite in povabite še kakšnega kolega, katerega bi predavanje morebiti zanimalo.


O predavanju:

V zadnjih letih je konoplja postala ena izmed najbolj preučevanih rastlin. Trenutno se večina raziskav osredotoča na kemično sestavo in zdravilne lastnosti rastlin z visoko vsebnostjo THC in CBD. Vendar pa je raznolikost konoplje skrita zlasti v lokalnih sortah in divjih populacijah te vrste. Skozi stoletja so ljudje konopljo uporabljali ne samo zaradi njenih terapevtskih lastnosti, pač pa tudi za proizvodnjo vlaken, tekstila, papirja in hrane, igrala pa je tudi pomembno vlogo v družbenih in verskih obredih. V tokratnem predavanju bomo predstavili projekt WECANN, v okviru katerega raziskujemo variabilnost konoplje z genetske, morfološke, fitokemične perspektive in njeno tradicionalno uporabo. Predstavili bomo prvo globalno spletno bazo podatkov tradicionalne uporabe konoplje (http://cannusedb.csic.es) kot tudi druge raziskave, ki jih izvajamo v okviru tega projekta.

O predavateljici:

Manica Balant je magistrica ekologije in biodiverzitete, trenutno pa doktorska študentka Univerze v Barceloni. Kot doktorska raziskovalka je trenutno zaposlena na Botaničnem inštitutu v Barceloni, kjer deluje v okviru raziskovalne skupine EtnoBioFiC (http://www.etnobiofic.cat/), ki se ukvarja s preučevanjem diverzitete rastlin, evolucijo genoma in etnobotaniko. V svoji doktorski nalogi se posveča raziskovanju divjih populacij konoplje z različnih zornih kotov. S pomočjo interdisciplinarnega pristopa raziskuje genetsko, morfološko in fotokemično raznolikost divjih populacij konoplje, ter njen izvor ter tradicionalno uporabo.



Več o predavanju in predavateljici lahko najdete:

- https://bioloski-veceri.famnit.upr.si/sl/program/6-vecer/
- https://www.facebook.com/events/640216607041153

Vabljeni!

S prijetnimi pozdravi, 
Martin Senič

V odgovor na Martin Senič

Re: Vabilo: 6. biološki večer - Manica Balant - Projekt WECANN: Interdisciplinarni pristop pri odkrivanju skrivnosti divjih populacij konoplje (Cannabis sativa L.) - 16.3.2022

od Martin Senič -
Pozdravljeni,

rad bi vas opomnil na današnje predavanje z naslovom Interdisciplinarni pristop pri odkrivanju skrivnosti divjih populacij konoplje (Cannabis sativa L.), katerega bo izvedla gostujoča predavateljica Manica Balant in bo potekalo ob 19.00 na povezavi: http://upr-si.zoom.us/j/82928932580.

Vabljeni!

S prijetnimi pozdravi,
Martin Senič