Obvestime

Predavanje in delavnice: INOVATIVNI PRISTOPI SPREMLJANJA BIOTSKE RAZNOVRSTNOST (19.4.2023, 13.00 -14.30; ALUMNI UP)

Predavanje in delavnice: INOVATIVNI PRISTOPI SPREMLJANJA BIOTSKE RAZNOVRSTNOST (19.4.2023, 13.00 -14.30; ALUMNI UP)

od Aja Bončina -
Število odgovorov: 0

Pozdravljeni,

Naslednji teden bo potekal Teden alumni kluba UP: od 17. do 21. aprila 2023.  Vabimo vas na zanimivo predavanje in delavnico (19.4.2023 ob 13.00 - 14.30 v učilnici Famnit 3, Livade), ki pride prav vsakemu biologu, ki stremi k pridobivanju znanja s področja sodobnih pristopov spremljanja biotske raznovrstnosti v biologiji. Udeležba je zelo zaželjena, prinese pa vam lahko pridobitev sodobnih znanj s področja monitoringa biotske raznovrstnosti. Med drugim bo na enostaven način obrazloženo, kako lahko z molekularnimi metodami preučujemo ne samo genetske značilnosti, ampak tudi prostorske, razmnoževalne in socialne lastnosti prostoživečih živali, priložnost pa boste imeli tudi naučiti se izvajati monitoring s pomočjo VHF radijskega sprejemnika Biotracker (uporaba za sledenje živali). Prijazno vabljeni k pridobivanju novih znanj!!

VEČ O PREDAVANJIH/DELAVNICAH: https://www.upr.si/.../univerz.../alumni-up/teden-alumni-up/
REGISTRACIJA: https://www.upr.si/si/univerza-in-okolje/alumni-up/teden-alumni-up/ 

Predavanje in delavnice: INOVATIVNI PRISTOPI SPREMLJANJA BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI, asist. Aja Bončina, asist. Minja Krstić in asist. Luka Duniš
objekt Livade 1.0 (Livade 4, 6310 Izola), predavalnica FAMNIT 3 (3. nadstropje), 19.4.2023 ob 13.00 - 14.30
Jezik: slovenščina
V uvodnem delu bo potekalo predavanje z naslovom »Genetska pestrost, sorodnost in reproduktivno prostorsko vedenje pri dveh pogostih vrstah kopitarjev«. Udeleženci bodo spoznali, kako lahko s pomočjo sodobnih molekularnih orodij spremljamo prostorsko in razmnoževalno vedenje prostoživečih živali, po uvodnem predavanju pa bodo sledile interaktivne delavnice na tematiko inovativnih metod monitoringa (spremljanje razširjenosti, številčnosti, idr. lastnosti prostoživečih živali), ki temeljijo na sodobnih pristopih digitalizacije, in sicer s pomočjo inovativne aplikacije SRNA (Spremljanje in Raziskovanje Narave z Aplikacijo) in VHF radijskega sprejemnika Biotracker. Izpostavljen bo tudi pomen državljanske znanosti pri raziskovanju in poznavanju lastnosti prostoživečih živali Slovenije. Udeleženci bodo v sklopu delavnic spoznali inovativne pristope monitoringa, ki omogočajo izboljšanje poznavanja, posledično pa tudi upravljanja in varstva prostoživečih živali v Sloveniji.

V sklopu predavanj/delavnic bodo predstavljeni tudi rezultati mednarodnega projekta STEP CHANGE (Science Transformation in EuroPe through Citizens involvement in HeAlth, coNservation and enerGy rEsearch; dostopno na: https://stepchangeproject.eu/), ter dveh raziskovalnih ARRS projektov: i) CRP V4 223 (Ritje divjih prašičev: vzroki, posledice in možnosti za zmanjšanje škod ter konfliktov; dostopno na: https://divji-prasic.si/); in ii) CRP V1 2031 (Vpliv zveri na parkljarje: določitev vrstno specifične stopnje plenjenja in pomena za upravljanje prostoživečih velikih sesalcev v Sloveniji; dostopno na: https://plenilci.splet.arnes.si/).

LP,

Aja B.