Oris teme

  • V študijskem letu 2016/17 bomo na FAMNIT-u začeli z izvajanjem računalniških delavnic, na katerih boste lahko spoznali tehnologije in razvojna orodja, s katerimi se ne srečate tekom študija, jih pa dandanes uporabljajo profesionalni razvijalci. Začetek je vedno lažji, če nam nekdo nekaj pokaže, kakor pa če smo prepuščeni samemu sebi in se samostojno učimo iz vodičev, ki jih najdemo na spletu. Delavnice bodo izvajali strokovnjaki, ki delajo v gospodarstvu, na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani, v “domači hiši” ali kje drugje.

  • Ruby on Rails

    Koordinate: v petek, 17. marca 2017, 16h – 20h, učilnica FAMNIT-1-RU1

    Predavatelj: dr. Gašper Košmrlj

    Na delavnici bomo spoznali vse bolj popularno ogrodje za spletne rešitve Ruby on Rails, s katerim je med drugim narejen tudi Twitter. Naučili se bomo uporabljati vgrajena orodja, ki nam močno olajšajo in skrajšajo gradnjo spletnih aplikacij, ter si pogledali, kako v našo aplikacijo enostavno vključimo zunanje knjižnice. Razvoj v Ruby on Rails temelji na treh principih:

    • CoC (Convention over Configuration),
    • MVC (Model-View-Controller) ter
    • DRY (Don't Repeat Yourself).

    Vsakega od njih bomo spoznali v praksi, ko bomo zgradili enostavno spletno aplikacijo.

    Priporočeno predznanje: Načeloma ni potrebno nobeno posebno predznanje, dobrodošlo pa je poznavanje osnov programiranja in angleščine.

  • Android AppInventor

    Koordinate: v petek, 14. aprila 2017, 16h – 20h, učilnica FAMNIT-1-RU1

    Predavatelj: dr. Ciril Bohak

    Delavnica je namenjena spoznavanju preprostega pristopa k razvoju mobilnih aplikacij, ki poleg osebnega računalnika in Android mobilne naprave za razvoj ne potrebuje dodatne programske ali strojne opreme. Takšen razvoj aplikacij je zelo primeren za začetnike, saj temelji na sestavljanju enostavnih gradnikov. Na ta način je mogoče razviti najrazličnejše preproste mobilne aplikacije. Udeleženci delavnice bodo spoznali spletno razvojno okolje AppInventor, ki omogoča preprosto sestavljanje mobilnih aplikacij za platformo Android in spoznali drugačen pristop k programiranju s pomočjo sestavljanja preprostih gradnikov.

    Priporočeno predznanje: osnove programiranja

    Ne pozabite prinesti svoje Android naprave in USB kabla za povezavo z računalnikom!

  • Adobe Illustrator

    Poudarjeno

    Koordinate: v petek, 19. maja 2017, 15h – 18h, učilnica FAMNIT-Muzejski3

    Predavatelj: Katja Berčič

    To design is to communicate clearly by whatever means you can control or master. — Milton Glaser

    Adobe Illustrator je orodje za delo z vektorsko grafiko, s pomočjo katerega bomo prezračili ustvarjalne žilice in pripravili vabilo na namišljen družaben dogodek. Kljub temu, da bomo delali z Illustratorjem, bo delavnica zastavljena splošneje; poskusili bomo tudi odgovoriti na vprašanje, zakaj bi z oblikovanjem sploh izgubljali čas in se vprašali, kako lahko v omejenem času pripravimo čim jasnejše in očem prijazno sporočilo. Dotaknili se bomo tipografije, barvne teorije in še česa. Predvsem pa si bomo pogledali, kje lahko sami poiščemo tovrstne informacije.

    Priporočeno predznanje: ni potrebno nobeno predznanje

    Na delavnico prinesite lastne prenosnike, saj učilnica FAMNIT-Muzejski3 nima računalnikov. Pred delavnico si namestite preizkusno različico (free trial) programa Illustrator CC.